България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нов тренд: Потребители споделят свои аватари - ощетява ли това изкуството?

Истерията скоро ще отшуми, смятат художникът Георги Врабчев и експертът Лора Добрева

12.12.2022 | 09:49 Редактор: Вяра Димова

Нов тренд завладя социалните мрежи - потребители споделят свои анимирани снимки или т.нар. аватари. Преобразяването им става чрез приложението Lensa Editors. Но, както при всяко ново и модерно нещо, и тук се налага да си платите, ако ще го използвате. 

"Предлагат се възможности, с които всеки иска да експериментира, всеки иска да си види портрет, представен по различен начин. Сега това може да се получи лесно, затова всеки се възползва, особено, когато струва толкова. Масовата истерия скоро ще отшуми, но е нормално да се втурнат и без да мислят, да го направят и покажат", коментира художникът Георги Врабчев в "България сутрин". 

Първите хора, които го пуснаха и заради, които стана вайръл са влиятелни личности, посочи експертът по дигитален маркетинг Лора Добрева пред Bulgaria ON AIR.

"Те създадоха тази вълна, която почти отшумя. Всичко, което се случва в интернет, има вайръл живот един-два дни. Но ето, че апликацията стана една от най-теглените за годината", допълни тя и подчерта, че апликацията работи с много голяма база данни с различни видове изкуство, с които то обучава изкуствен интелект да създава въпросните аватари.

"На много от аватарите, че има подписи в десния ъгъл, които не са изтрити. Това всъщност е заимствано от нечие истинско изкуство. Тънка е границата от това да заимстваш нещо ида го копираш изцяло", смята експертът. 

Според Врабчев ако се пазим от развитието, никога няма да се развием напред.

"Когато започнахме да използваме компютри, за да рисуваме, това улесни нашата работа. Тогава говореха, че компютърът ще отнеме от изкуството, то не е застрашено. Когато един човек реши да използва този инструмент, за да рисува, той може да намери приложения", каза художникът.

Според Добрева не става въпрос за конспирации от типа - роботите ще завземат света, а че изкуството да рисуваш е придобито с труд и усилия, което в случая се подкопава от една апликация, която за седем лева ще изкара хиляди картини.

"Няма да изчезне професията на артиста, художника, според мен има една обида от много голяма част от художниците, че част от тяхното изкуство се омаловажава по този начин", коментира тя.

В правилата на използване на апликацията пише, че предоставя 10-20 собствени изображения, за които се твърди, че 24 часа след създаването на аватар се изтриват. Това е под въпрос, допълни експертът.

"Създадените от апликацията аватари са с пълното право на апликацията. Тя може да използва моите аватари за всякакви цели", обобщи Добрева.

Гледайте целия разговор във видеото.